25 Mayıs 2015 Pazartesi


kaynak: twitter

Çoğunuzun mevzudan haberiniz olduğunu tahmin ediyorum. Yine de duymayan kalmasın diye konuyu bir de buraya taşımak istedim. 



Bunca sene kendi ufak grupları içinde ufak tefek anlaşmazlıklarıyla da olsa, Türkiye'de anime manga kültürünün meraklısını insanlar olarak aşağı yukarı hepimiz bu sevdiğimiz kültürü daha fazla insana ulaştırıp onların da bizim gibi sevmesini ve eğlenmesini istedik.

Kimimiz facebookta twitterda resimler paylaştı, kimisi bir soundtrack parçasını arkadaşına dinletti. Kimisi sayısız dvd doldurup meraklı arkadaşlarına dağıttı. Her sevdiği şeyi paylaşmayı seven insan gibi biz de bunları yaptık.

Kimisi üşenmedi site açtı. Forum açtı, blog açtı. Sayfa sayfa anime manga tanıttı. Forumlarda soru cevapladı, üşenmedi bloglarda kitaplar dolusu izlediklerini yazdı. Öneri verdi.

Bazıları ise zamanını ve göz nurunu harcayıp bu hobisini diğer tatmak isteyenlere ulaştırmak istedi. Çevirdi, düzenledi. Burada benim de ufak tefek yaptığım gibi. 

Ancak hak verirsiniz ki meşhur shounen serileri, yani One Piece, Naruto, Bleach gibi her hafta çıkar çıkmaz bilgisayar ekranında binlerce merakla bekleyeni olan serileri, insanlara bir an önce ulaştırmak her yiğidin harcı değildi. Günler, geceler, saatler, sınavlar, finaller harcandı. Gruplar dağıldı, kişiler değişti ama bu bayrak hep elden ele taşındı. Bu görevi hep üstlenen birileri çıktı, bırakmadılar. 

Yıl 2015 oldu ve Türkiye'de artık üniversitelerimizde conlar ve cosplay partileri yapılır ve Batoto'da her gün en az beş kere anasayfada bayrağımız dalgalanır oldu. 

Bu noktaya nasıl geldik arkadaşlar?

Kimler sayesinde biz bu hobiyi edindik? Bu hobimizden zevk aldık?

Bu hobimizden konuşurken güldük eğlendik, tanıştık birbirimizle.

Nasıl?

İngilizce bilsin bilmesin, hepimiz Kazasker'in çevirisiyle izlemeye başlamadık mı One Piece'i? Anadolu'ya atanmış bir memurdu bu insan, ne zoru vardı da yuvada aç kuş gibi cikcikleyen kitleye her daim yeni bölüm vermek uğruna saatlerini harcadı? 

Nasıl başladık bütün bunlara? 

Müsaade edin söyleyeyim, Kazasker gibi çeviriler hazırlayan ve sunan diğer tüm arkadaşlar sayesinde başladık.

Şimdi çıkmış birisi, ben bunun telifini aldım artık yayınlamayacaksınız diyor.

Bu işlerin böyle yürümediğini Batoto'dan biliyoruz oysa. Kaç bölüm lisanslandıysa ona göre siliniyor çoğu çeviri.

Telifini almak mesele değil, çevirinin bir manga sitesinden kaldırılması da.

Ancak şu üsluba bakmanızı rica ediyorum sizden. 


Olayın tamamı şu:

Silinirse ekran görüntüsü: (anime.web.tr'den alınmıştır.)

#GerekliSeyleriBoykotEdiyoruz


Dünya üzerinde en kötü zamanlama, düzenleme, çeviri, baskı kalitesi ve boyutla manga sunumu yapan bu yayınevi, kendilerinin müşteri kitlesinin yarısından fazlasını oluşturan, senelerce bu işe sırf daha fazla insan tanısın diye GÖNÜLLÜ ve ücretsiz emek veren insanları ne şekilde aşağılıyor, aşağıladığını sanıyor gördünüz. 

Yüzbinlerce para verip yaptığı yatırımın altyapısını senelerce ilmek ilmek oluşturmuş insanlara savurduğu tehdite, kullandığı tabirlere, tarzdaki çirkinliğe ve dilbilgisinin sürünüşüne bakın lütfen. 

Hayatınız boyunca çalışarak kazanamayacağınız bir meblaĞda tazminat öder hatta demir parmaklıkların arkasını ziyaret edebilirmiş bu gönüllü insanlar.

O gönüllü insanlar sayesinde hazır oluşmuş altyapıya sermayeyi kurduğunu bilmiyor kendisi.

Manga-tr.com'un kullanıcılarının yüklediği mangalara ev sahipliği yapan bir site olduğundan dahi habersiz.

Oradaki çevirileri kendi kitapları taranıp konuluyor sanacak kadar (babasının) parasını nereye koyduğundan bihaber.

Saygısız. Ötesi yok.

Sonrasında facebookta tepkileri görünce bir kuru ağızla bin bir bahaneyle "kusura bakmayın" diyor ancak özrü kabahatinden beter.

"Türk insanı tehdit edilmeden anlamıyor."muş.

Sonra üşenmiyor akşama doğru çevirmeni geliyor. O da diyor ki "BİR SENE ÖNCE mangaları silin diye mail atılmıştı, umursamadılar ondan böyle tepkili mail atılmış oldu."

Manga-tr.com Kasım ayında açılan bir site arkadaşlar. Açılalı daha 6 ay oldu olmadı. Böyle bir mail gelmediğini de yöneticileri belirtti.

Daha önce mangatr'ye mail atılmış DAHİ olsa, bunca suç unsuru içeren tehditkar bir cevap atılmasını haklı çıkarmıyor.

Manga-tr.com, "Korsan" çevirilerinin orada bulunmasını istemeyen grupların dahi isteklerini yerine getiren ve çevirileri kaldıran bir site. Hepimiz bunu biliyoruz. 

Bu istekleri dahi yerine getiren bir sitenin, resmi bir çağrıya kulak vermemesi imkan dahilinde değil.

Göründüğü üzere, adamakıllı çıkıp "üslupta hata ettik" diyip özür dileneceğine, daha da adam çağrılıp yalanla riyayla üste çıkmaya çalışılıyor. 

Daha çiğ ne yapılabilir merak ediyorum?

Çoğumuz sosyal medyada sıcağına tepkimizi gösterdik zaten. Konuya sahip çıkan ve tepki gösteren herkesi çok sevdim dün. İyi ki bu insanlardanım dedim.
Hep dediğim gibi bir kere daha dedim "animeci adam naif insandır, zarar gelmez" diye içimden. İyi ki varız, varsınız.

Daha fazla uzatmak istemiyorum.

Takdir sizin. Bu kurumsallıktan uzak kurumdan hala alışveriş yapmak da sizin tercihiniz.

Sadece bilin istedim.


HAMİŞ:




{ 18 yorum ... okuyun veya yeni yorum yazın. }

  1. Ne çevirmenler ne de mangatr adam sadece kendi kendini batırdı.

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem yazmışsın umarım satışlarında ciddi bir düşüş yaşanır da anlarlar yaptıkları hatayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sözde iş arasında iki cümle yaıp linki atıp çıkacaktım, gözümü açtığımda yine kitap gibi yazmıştım maalesef. çok sağol mugichan :*

      Sil
  3. Söylenecek her şeyi yazmışsınız zaten. Ben ne çeviri yapıyorum ne edit ama sizin kadar sinirlendim bu duruma. Bir daha da asla alışveriş yapmam kendi kendilerini bitirdiler resmen. Önce düzgün konuşmayı öğrensinler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de sizin gibi okuyuculardan olduğum için çok içerledim. yoksa benim yaptığım şeylerin, yukarıda bahsettiğim ve bu işe senelerini vermiş arkadaşların yanında esamesi okunmaz. kayde değer bile görmüyorum.
      yapılan ayıp asıl okuyucuya yapıldı zaten, muadili olmayan binlerce bölüm mangadan mahrum edilmeye çalışıldılar. ama yapanların yanlarına kalmadı :) yorum için teşekkürler

      Sil
  4. Foreveeeerr okaeriii :)) yazın harika olmuş bence ne varsa söylemişsin bize bir şey kalmamış zaten. Ne varsa katılıyorum hepsine. Güncel içinde teşekkürler.. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadaimaaa gece bekçim Sedda :D tepe tepe oku babanın mangası gibi :D beğenmene sevindim :*

      Sil
  5. pöf özür dilemişlermiş de, çok üzülmüşlermiş de... ulan insan değiller resmen ya. hayır o nasıl yönetilen bir şirket de bu kadar saçma sapan mesajlar atılıyor. bir de amacımız para kazanmak dememişler mi, yuh artık! tazminat davası niye açıyorsun o zaman hemşehrim. kendin bas dağıt amme hizmeti madem maksat. tabii baktı bu iş popüler yapış sermayeye. malatyalı küçüğün ağzına sağlık işte: https://youtu.be/VOQOhSympSs?t=26s

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorma ya ona ben de kıl oldum. bi de sonra kendi sayfalarında da laf olsun diye özür dilediler sonra da yorumlarda millete etmedik laf bırakmamışlar. senin video çok iyiymiş yalnız içim parçalandı ya. twitterda birisi de "bak beyim" diye başlayan yaşar usta vidyosu koymuştu onun gibi cuk oturmuş :D

      (ps: akşam dosya atcam sana, gizli görev şeysi anladın? dın dın dın dın)

      Sil
    2. ay düzelteceğime sildim... anladım tabii forever young-san(wink wink wink)

      Bu arada yukarıdaki yorumda ''amacımız para kazanmak değil'' olacak yanlış yazmışım...

      Sil
  6. kafamdan seslerden geldim. haklısınız gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol otter ^^ mugichan da reklam yapmış sağolsun :)

      Sil
  7. Kız forever diğer fansublardan geldim bir osoi desin bir mavi de. Kimi senden tamen bekliyor(misal ben) kimi touch. Sen gez ortalıkta:) neyse 3 bölüm vermişsin gene Sağol :) hala işlerin var ellaam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahahah Sedda iyi ki varsın :D

      çok fena basıldım bugün ya :S oraya cevap yazcaktım touch'ı isteyen görünce tırstım, yapıyım öle cevap yazcam. dün bi de inuyashiki için mail geldi çok fenalardayım çoook.

      hala işler devam ellaam.. yine de yapcaz bişiler. dürtün beni dürtün :D yan tarafa facebook adresi koydum dilediğinizce bölüm isteyip çemkirin lütfen. öpüyorum :*

      Sil
  8. Ay zaten gerekli şeyleri de hiç sevmiyodum iyi oldu bunları öğrendiğim. Her hafta ne çıkmış diye giderdik ikizim ben ve blog arkadaşım. Bi keresinde ikizim manga siparisi vermişti ve tam tamina 4 ayda manga elimize ulasti yani anlayacağın adamların doğru düzgün yaptığı iş yok anca tehidit ediyorlar. Hatta siparis edicekleri gün "eger 2 hafta sonra geldiğinizde alamazsanız size bir daha bi sey satmayız" demislerdi.
    Yazın çok yararlı olmuş ^^ bilgi için Teşekkürler~

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuduğun için teşekkürler, mugi'nin blogundan geliyorsun sanırım :)

      diyecek bişi bulamıyorum 4 ayda ne siparişi yahu??? adamların tavırları başından beri aynıydı demek ki, insanlar manga çevirileri yayılsın diye ses çıkarmıyorlardı senin gibi. şimdi bu olay patlak verince senin gibi şeyler yaşayan insanlar da anlatıyor artık. paranla rezil olmak böyle bir şey herhalde... çok ayıp çok valla...

      Sil
  9. Oyalanmak için biraz da Story çevir ben de biraz edite başlayayım :D

    Zaten finali okudum buruk içim biraz ama Salty'e başladım şimdi de özlem gidermek için o da çok tatlı bir şey. ^^

    YanıtlaSil

Oyalanan ne yav?

Bendeniz efendim. Dikkat dağınıklığı göbek adım, oyalanmak hayatımın bir parçası. İşte bu oyalanmalarım neticesinde başlayıp yarım bıraktıklarımın güncesini tutmak istedim.
Hoş geldiniz :)

ps: Yukardaki abla Honey&Clover'dan Hagu olur, çok severim zatını.

(bunu yazarken bile canım sıkıldı gideyim bir çay alayım)

Ne idüğüm burada belli.

Fotoğrafım
Hayat tarzım blögümün adı Çok severim anime mangayı

Feysbuk sayfamız

İzleyiciler

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Copyright © her türlü oyalanan - Black Rock Shooter - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan