24 Ocak 2016 Pazar


Sömestr tatilinin az trafikli bir pazar gününden merhaba. 

Bu sefer sevgili Roromiya'nın meşhur challenge'larından ilhamla buradayım.

Challenge ne be diyeniniz olursa, aslında Türkçe karşılığı "meydan okuma". 

Neden İngilizce'sini kullandığımı sorarsanız, maalesef meydan okumak tam bu anlamı vermiyor. Challenge artık bu konularda bir terim gibi olduğu için böyle devam edeceğim. TDK şapkaları kaldırıp getireceğine bunlara bir çare bulsun. 

Özetle bu challenge terimi nedir sorusunu cevaplarsak, kendi kendine bir süreliğine hedef koyarak kendi kendine meydan okuma aktivitesi. 

Bloggerlar bildim bileli bu tür şeylere kalkışır ve sonuçlarını biz okuyucularla paylaşırlar. Bunların en meşhuru kitap okuma challenge'ları. Örneğin bu ay 10 kitap okuyacağım der kişi, 1 ay sonra yapıp yapamadığını ve bu sürede challenge ile ilgili yaşadıklarının özetini aktarır. Bu ne işe yarar? Kişinin gaza gelmesine yarar, millete rezil olmayayım diye yapmaya söz verdiği işini yapmak için daha çok gayret etmesine sebep olur, hem kendine hem de benzer şekilde kendine meydan okumak isteyenlere de deneyim olur. Faydalı bir şey yani.

Roromiya da blogunda benzer şekilde "hayat challenge"ları yaparak bize ilham oluyor sağ olsun. Geçen haftaki Heterophobia Fansub güncelinde yazdıklarından sonra kendisinden challengelarından bahsetmesini de istedikten sonra kafamda ampül yanmıştı. "Neden manga çevirme challenge'ı yapmıyorum ben?" diye. 

"Ben" diyorum şimdilik çünkü hazırlamam gereken mangalar çok fena yığılmış durumda ve haftaya elim iş ve ev konusunda rahatlayacak. 

İşimde bu hafta zorlu bir rapor hazırlama sürecini bitirdim, sonuç olarak manga namına hiçbir şey yapamadım ve haftaya daha rahat olacağım, bu demek oluyor ki akşamları kafam kazan olmayacak ve manga çeviri/editine kafa ayırabileceğim. (malum bu iş zaman kadar, içinde başka şeyler dönmeyen kafa da istiyor) Ayrıca haftaya annem yanıma geliyor, yani akşamları yemek hazırlama derdi olmayacak nihehehe. (feminizm ananızın yemeğini tadana kadar efendim)

Velhasıl, ben de dedim bu birikmişleri bir toparlayayım da bu challenge'a adım atayım. Haber vermeden başlayacağım için üzgünüm, eğer beraber yapmak isteyen arkadaşlar varsa bir sonraki haftalarda yarış yapalım. Çünkü ben bu hafta başlamazsam hiç başlayamam.

Efendim, tek tek size şunu şunu yapacağım diye sıralamak yerine, neredeyse 1 aydır çeşitli işlerim için kullandığım Trello'dan bir sayfa hazırladım. 

Çok ama çok faydalı bir site olduğu için biraz da bu bahaneyle ufak bir tanıtımını yapmak istiyorum sizlere.

Buyrun buyrun çekinmeyin.



Önce sağda çıkan gri panelin üstündeki çarpıya tıklayın bir kapatın onu. Haaah.
Şimdi dilediğinizce kurcalayın efendim. Sağa sola çekiştirin, dilediğiniz yere tıklayın. İsteseniz de bir şeyi değiştiremezsiniz korkmayın. Üsttekiler manga isimleri bu arada, bölüm sayıları için tek tek içlerinde ayrı birer kısım oluşturdum.

Bu ekrana "board" (ki istediğiniz sayıda oluşturabiliyorsunuz),
BİTTİ BEE! , COUSIN falan diye olanlara "liste", 
o listelerin içindeki tek tek şeylere de kart deniyor. 

Kartlara her birine ayrı isim verdiğiniz etiketleri ekleyebiliyorsunuz. 

Hani yukarıda her kartın içinde yanyana renkli 3 çizgi var ya, işte onlar. 

Mesela benim etiketlerim şunlar:

etiketler

Aşağıdaki resimde ise Cousin 3 kartındaki etiketlerimi görüyorsunuz. 
Yeşil "kendi başına", sarı "düzenleme" ve mor "çeviri".

Kendi başıma olduğum, çeviri ve düzenlemesini yapmam gereken bir iş olduğundan bu şekilde etiketledim. Dilersem tek etiket üzerinden arama yapıp sırf o işleri listeleyebiliyorum, çok işe yarıyor.

Bu kartların içine dilersem resim, 10 mb'a kadar herhangi bir dosya, veya checklist ekleyip tikleyebiliyorum falan. Bu listelere başka kullanıcılar da eklenip beraber kullanılabiliyor. 



Aslında manga gruplarının epey işine yarayabilecek bir sistem. Çeviriyi bitiren buraya atabilecek, anında hem editörü hem admini görecek, altında yorumlar yazılarak iletişim kurulabilecek. İşin aslı, ben de bu siteyi tesadüfen yabancı bir manga grubunda görmüştüm.

Öyle işte arkadaşlar, karıştırınca anlaşılıyor. Bilenleri zaten biliyordur. Bunu aslında şirket içi işler için interaktif kullananlar var, böyle basit işler için değil. Şurada ayrıntılı ve güzel bir anlatım var: http://www.vidobu.com/egitim/trello-ile-proje-yonetimi/5142/trello-nedir-ve-nasil-isler

Şimdi efendim, benim niyetim bu hafta bu listelerde gördüğünüz işleri bitirmek. Orada bayağı bir iş var aslında, bitirirsem süper olur ama yapabildiğim kadar kendimi zorlamak istiyorum. 

Zorlarken de işin içine sizleri de katmak istiyorum. 

Hani maksat rezil olmamak için herkese şeffaf olmak ya, maksat aksiyon olsun. 

Şimdi ben bu kartlardaki işlerin her birini yaptığımda, bitirdiğim işin kartını ilk resimde yer alan en soldaki BİTTİ BEE! listesine atacağım. Yani sürekli değişecek gördükleriniz. 

Girip yorum da yapılabilir aslında, valla çok mutlu olurum. Bunun için de üye olmanız yeterli.

Şuradan üye olabilirsiniz. (Bu arada bu tamamen bedava bir sistem.) 

(Ve kendi listelerinizi oluşturduğunuzda aslında dışa kapalı oluyor, ben bilerek açtım. Yani burada linkinizi bilen biri listelerinizi göremez. Benim bu hesapta başka 4 "board"ım daha var mesela ama dışarı kapalı olduğundan görünmüyor.)

Üye olduğunuz vakit hem kendi listelerinizi oluşturabilir, hem de benim sayfamda bu kartları açıp altlarına yorumlar yapabilirsiniz, gelen bildirimlerle anında göreceğim. 

Ne yorum yapacağım derseniz, ne bileyim "yaa şu mosspacayı öne al, ciğerimiz soldu bekleye bekleye" veya "on saattir bişi bitirmedin uyuyonmu aloo" veya "ganbatte forever" gibi her şeye açığım. 

En sonunda da haftaya pazar günü yeni bir blog yazısı hazırlayacağım, hep beraber dananın kuyruğunun kopup kopmadığını göreceğiz.

Bu arada bunu mim gibi düşünebilirim gibi geldi. Madem öyle bütün manga işiyle uğraşan arkadaşları mimliyorum buradan.

Bana şans dileyin!


25 ocak eklemesi: bu haftanın iki güzel çelıncı daha var! (ayağımı sürttüm de)
Onlara da bakmayı unutmayın! :)

Mugi'nin kitap okuma challenge'ı için tık!

Roromiya'nın manga challenge'ı için tık!

{ 6 yorum ... okuyun veya yeni yorum yazın. }

  1. Amanıııııın! Desene bir sürü manga çevirmem gerekiyor. Benim de eteklerim tutuştu şimdi. En iyisi vakit kaybetmeden başlamak!

    Bu arada hiçbir yazıyı bu kadar heyecanlı okuduğumu hatırlamıyorum. Çok güzel düşünmüşsün. (Doğrusu bana kalsa, yazıyı yazmaya üşenip erteleyebilirdim bu çelıncı.) Madem ki bugün başlanıyor, bende varıııııım! :D Çok pis gaza geldim yine.

    Ayrıca şu program da neymiş diye karıştırmaya başladım şimdi. Becerebilirsem bende oraya koyacağım işlerimi. Ama beceremezsem blogta yayınlarım artık.

    Veeee START! Kolay gelsiiiin! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmene çok sevindim roromiya, başlamana da çok sevindim :D blog yazısı bekliyoruz :)

      Sil
  2. kolay gelsin Forever-san :D burdan destek versek de kabul olur mu acep? :D
    haftaya pazarı iple çekiyorum bakalım ene kadarını yetiştireceksin :D senin işin de zor tek başına bunca şeyi yapmak cesaret istiyor cidden :D
    verdiğin site güzele benziyor, bende karıştırayım bakayım
    şimdiden ellerine sağlık :* kendine de dikkat et, uykusuz kalıp hasta olma ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her türlü destek kabulümüz tabii, burası da olur her yer olur :) teşekkürler. dikkat edicem ^^

      Sil
  3. Yine mükemmel bir Young yazısı daha :D Ben kitap challange'ıyla uğraşıyom o yüzden buna katılamıcam onun yerine Cherry çevirmeye devam ben :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oki bekliyom yine de katılmak istersen ileride, çünkü bu sonuncu olmayacak :D asıl yarış şeklinde yapmak lazım ki daha da heyecanlı olsun :*

      Sil

Oyalanan ne yav?

Bendeniz efendim. Dikkat dağınıklığı göbek adım, oyalanmak hayatımın bir parçası. İşte bu oyalanmalarım neticesinde başlayıp yarım bıraktıklarımın güncesini tutmak istedim.
Hoş geldiniz :)

ps: Yukardaki abla Honey&Clover'dan Hagu olur, çok severim zatını.

(bunu yazarken bile canım sıkıldı gideyim bir çay alayım)

Ne idüğüm burada belli.

Fotoğrafım
Hayat tarzım blögümün adı Çok severim anime mangayı

Feysbuk sayfamız

İzleyiciler

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Copyright © her türlü oyalanan - Black Rock Shooter - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan